Quantes gotes d'aigua es poden abocar sobre una moneda sense que vessi?

Tensió superficial, Forces intermoleculars

Professor / divulgador

Francesc Ruaix

Centre educatiu

Institut Montsoriu, Arbúcies

Any de presentació a Ciència entre tots

2017

Llistat de material necessari

  1. Una moneda
  2. Comptagotes
  3. Detergent
  4. Aigua

Com ho fem?

1. Col·loquem la moneda sobre una superfície plana.
2. Amb l'ajuda d'un comptagotes anem deixant caure gotes d'aigua, una a una i comptant-les, sobre la moneda fins que acabi vessant.
3. Repetim l'experiència afegint prèviament una gota de detergent a l'aigua i comparem la quantitat de gotes, abans no vessi, que ara hi hem pogut afegir.

Què observem?

La primera gota d'aigua que dipositem sobre la moneda no s'escampa per tota la superfície, sinó que es manté al mateix punt i pren una certa alçada. A mesura que hi anem afegint aigua observem que aquesta va formant un volum cada cop més gran fins a ocupar tota la superfície de la moneda. La gota pot assolir una alçada final d'uns 2 mm. L'aigua d'aquesta gran gota està sotmesa a la gravetat, pel fet de tenir una alçada, però no cau pel cantell de la moneda degut a la força amb la que les seves molècules són atretes entre elles, forces cohesives. A l'anar afegint gotes d'aigua arriba el moment en què la gravetat acaba guanyant a les forces intermoleculars i la gran gota vessa. Per altra banda, si addicionem una gota de detergent a l'aigua la seva tensió superficial disminueix i n'hi ha prou amb afegir poques gotes d'aigua perquè aquesta caigui pel cantell de la moneda.

Paraules clau

Tensió superficial, Forces intermoleculars.

Grau de dificultat

Fàcil

Durada de l'experiència

5 minuts

La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?

Bibliografia o webs relacionades

http://www