La fira

 
Quan i què?
El dissabte 7 de maig de 2022 tindrà lloc la vuitena edició de Ciència entre tots, una fira de la ciència protagonitzada bàsicament per alumnat de secundària de diferents instituts de les comarques gironines i adreçada a tota la ciutadania (alumnat d’infantil, primària i secundària, joves universitaris, professorat, famílies…). On?
Ciència entre tots s’ubica al centre de Girona per potenciar la participació ciutadana, concretament a les places de  l’Hospital i Pompeu Fabra i també al Pati de les Magnòlies (Seu de la Generalitat) i al Pati de la Venus.Qui?
La iniciativa va néixer del seminari Física en Context i del Centre de Recursos Pedagògics del Gironès però amb vocació d’estendre’s entre l’alumnat i professorat de les matèries científiques (física i química, biologia i geologia, matemàtiques i tecnologia) dels instituts de les comarques gironines. És en aquest sentit que continuem animant al professorat a participar-hi amb grups d’alumnes motivats per la ciència.


A la fira també hi participen molts científics i divulgadors de les nostres comarques, d’arreu de Catalunya i també de l’Estat Espanyol. És especialment rellevant la participació de professorat de l’àmbit científic/tecnològic de la Universitat de Girona.


 

Qui més?

A la fira també estan convidats a participar-hi el professorat (i a través d’ells l’alumnat) dels àmbits científics de la UdG, els grups de l’ICE de la UdG, els grups de ciències, matemàtiques i tecnologia del CESIRE, diversos investigadors d’instituts de recerca (IFAE, ICFO…) i divulgadors científics d’arreu de l’Estat Espanyol (participants habituals de Ciencia en Acción, Ciència al Carrer…).

 Dissabte 7 de maig.

De 9 a 10

Durant aquesta hora els centres i els divulgadors prepararan les seves experiències i recolliran la documentació a l'estand de recepció.

De 10 a 2

A partir de les 10 i durant el matí cada grup d’alumnes (d’ESO, batxillerat o cicles formatius) i divulgadors realitzarà de forma continuada (sense horari) l’experiment o conjunt d’experiències que volen mostrar al públic. El professorat dels instituts serà el dinamitzador/engrescador/coordinador d’aquesta iniciativa tot intentant que l’alumnat sigui realment el protagonista d’aquesta experiència.

Al llarg de tot el matí l'alumnat i els ciutadans poden participar al "Joc energies renovables " una mena de gimcana que els acompanya a visitar alguns estands de la fira i a respondre algunes qüestions que se li plantegen. En finalitzar amb èxit el joc es podrà recollir un petit detall científic.

De 2 a 3

La fira s'acaba i els participants recullen el material de les experiències i recullen les deixalles que han generat.


 

 Dissabte 7 de maig. Dinar

En acabar la fira s’ofereix (3 de la tarda) al professorat i als divulgadors científics un dinar, al CaixaForum Girona, per poder intercanviar opinions i experiències.


 

Material

La logística del transport anirà a càrrec de cada centre (suport de les famílies, AMPA…) així com el material que s’utilitzi en el taller (també el fungible).


 

Difusió
A cada edició de la fira es realitza un cartell per a difondre-la als centres educatius, a la premsa, a diferents espais de la ciutat de Girona… Podeu descarregar-vos el cartell de Ciència entre tots, en format pdf.


La informació de la fira Ciència entre tots es farà arribar prèviament als mitjans de comunicació (premsa, ràdio i televisió) per tal que la facin conèixer a la ciutadania. També se n’informarà a l’alumnat (i famílies) dels centres educatius per tal assegurar l’èxit d’assistència de públic el dia de la fira.


En aquesta web es recolliran propostes d’experiències dins l'apartat Les experiències / Cercador d'experiències. Per fer-ho possible, prèviament a la fira, el professorat farà arribar a través del formulari de l'apartat Les experiències / Enviar experiència una fitxa tipus que contindrà la informació bàsica així com documentació visual (imatge i/o vídeo) de la seva proposta.Entre el professorat…
Després de l’èxit amb què s’han valorat les edicions anteriors , creiem oportú convidar de nou a participar-hi a tothom, valorant totes les iniciatives i l’engrescament (personal i com a grup). Volem destacar la participació a Ciència entre tots com una nova proposta metodològica dins l’àmbit científic. Així doncs heu de saber que tenim les portes ben obertes a qualsevol participació.


 

I ara…?
Ara només queda demanar-vos que engresqueu al vostre alumnat a participar en la fira sabent que també podeu participar-hi com a grup de professorat, divulgadors, científics…


Qualsevol dubte que tingueu el podeu resoldre a través del formulari que trobareu a l'apartat Contacte de la web, telefonant al CRP del Gironès al 972.41.35.69 o bé enviant un correu electrònic a crp-girones@xtec.cat.


No cal dir que estem disposats, si ho creieu oportú, a explicar-vos amb més detall la proposta i resoldre els dubtes que tingueu.