Líquids no newtonians

Viscositat, Newton, Fluids

Professor / divulgador

Esther Díez

Centre educatiu

Institut Vescomtat de Cabrera

Any de presentació a Ciència entre tots

2017

Llistat de material necessari

  • Un bol o safata.
  • Farina de blat de moro (Maizena).
  • Aigua
  • Una cullera.

Com ho fem?

  1. Posem 4 o 5 cullerades de farina de blat de moro (Maizena) al bol.
  2. Afegim aigua al bol, poc a poc i remenant, per dissoldre la farina.
  3. Arriba un punt on notarem que el fluid comença a comportar-se de forma diferent.

Què observem?

  • Observem que si premem amb la mateixa cullera la massa ofereix resistència. Si deixem de fer tanta pressió aquesta sembla tornar-se líquida de nou. Si fem una bola de pasta amb les mans, aplicant pressió, i posteriorment la deixem reposar sobre una superfície aquesta bola perd la forma, comportant-se com un líquid dens.
  • La barreja de farina de blat de moro i aigua es comporta com un líquid no newtonià, és a dir, no segueix les lleis de Newton. Són líquids la viscositat dels quals varia segons la temperatura o la pressió que s'hi aplica.
  • La viscositat és una magnitud física que ens indica la relació entre la resistència i la deformació que pateix un líquid. Aquesta deformació està produïda per tensions que es produeixen tangencialment a un pla, o tensions de tracció, és a dir, dues forces amb la mateixa direcció i sentits contraris.

Paraules clau

Viscositat, Newton, Fluids

Grau de dificultat

Fàcil

Durada de l'experiència

5 minuts

La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?

Bibliografia o webs relacionades

http://dynamind.es/blog/2016/11/18/setmana-de-la-ciencia-2016-experiment-dels-fluids-no-newtonians/,
Recerca en acció: http://www.recercaenaccio.cat/experimenta/el-liquid-mes-solid/