- Inici>
- Les experiències>
- La revista d'experiències>
- Líquids no newtonians
Líquids no newtonians
Viscositat, Newton, Fluids
0
Professor / divulgador
Esther Díez
Centre educatiu
Institut Vescomtat de Cabrera
Any de presentació a Ciència entre tots
2017
Llistat de material necessari
- Un bol o safata.
- Farina de blat de moro (Maizena).
- Aigua
- Una cullera.
Com ho fem?
- Posem 4 o 5 cullerades de farina de blat de moro (Maizena) al bol.
- Afegim aigua al bol, poc a poc i remenant, per dissoldre la farina.
- Arriba un punt on notarem que el fluid comença a comportar-se de forma diferent.
Què observem?
- Observem que si premem amb la mateixa cullera la massa ofereix resistència. Si deixem de fer tanta pressió aquesta sembla tornar-se líquida de nou. Si fem una bola de pasta amb les mans, aplicant pressió, i posteriorment la deixem reposar sobre una superfície aquesta bola perd la forma, comportant-se com un líquid dens.
- La barreja de farina de blat de moro i aigua es comporta com un líquid no newtonià, és a dir, no segueix les lleis de Newton. Són líquids la viscositat dels quals varia segons la temperatura o la pressió que s'hi aplica.
- La viscositat és una magnitud física que ens indica la relació entre la resistència i la deformació que pateix un líquid. Aquesta deformació està produïda per tensions que es produeixen tangencialment a un pla, o tensions de tracció, és a dir, dues forces amb la mateixa direcció i sentits contraris.
Paraules clau
Viscositat, Newton, Fluids
Grau de dificultat
Fàcil
Durada de l'experiència
5 minuts
La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?
Sí
Bibliografia o webs relacionades
http://dynamind.es/blog/2016/11/18/setmana-de-la-ciencia-2016-experiment-dels-fluids-no-newtonians/,
Recerca en acció: http://www.recercaenaccio.cat/experimenta/el-liquid-mes-solid/