Connectem llegums

Llegums, Connecta, Domesticació

0

Professor / divulgador

Mercè Domínguez Ballart

Centre educatiu

Institut Ridaura

Any de presentació a Ciència entre tots

2017

Llistat de material necessari

 • Connecta: tauler de fusta amb vinil imprès del mapamundi.
 • Material per muntar el connecta: serra de beina, trepant, borns de connexió elèctrica, fil elèctric, led, resistor, piles i portapiles, tornavís, pelacables, pistola de silicona, llima, paper de vidre, xinxetes i clips.
 • Llegums (cigrons, llenties, mongetes, faves, cacauets, pèsols, soia verda, azukis, tramussos, garrofes, fesolets) i xufes.
 • Fitxes informatives de cada llegum.
 • Joc de pistes.

Com ho fem?

 1. En el tauler del Connecta triem una de les zones del món (1-8) que hi ha marcades on originàriament s'hi han domesticat els llegums.
 2. Memoritzem, durant uns instants, una tarja amb característiques dels països pertanyents a aquesta zona geogràfica i tot seguit responem una pregunta sobre aquesta.
 3. Si la resposta és correcta mirem de connectar el llegum amb el corresponent país d'origen. Només en cas que sigui correcte, s'encén un led verd. Si no, podem tornar al pas 1.
 4. Entre els llegums també cal localitzar un "intrús", és a dir, aquell que no correspon a un llegum. Per ajudar-nos-hi, podem llegir les fitxes informatives de cadascun.

Què observem?

 • Observem les característiques (comunes i diferencials) d'onze llegums d'arreu del món, tant pel que fa a la taxonomia, com per la informació de caire nutricional.
 • Relacionem els llegums amb les zones geogràfiques del planeta on s'han domesticat originàriament.

Paraules clau

Llegums, Connecta, Domesticació

Grau de dificultat

Fàcil

Durada de l'experiència

5 minuts

La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?