La fira

Quarta edició, 6 de maig de 2017

 
Quan i què?
El dissabte 6 de maig al matí (de 10 a 2) tindrà lloc la propera edició de Ciència entre tots, una fira de la ciència protagonitzada bàsicament per alumnat de secundària de diferents instituts de les comarques gironines i adreçada a tota la ciutadania (alumnat d’infantil, primària i secundària, joves universitaris, professorat, famílies…).On?
Ciència entre tots s’ubica al centre de Girona per potenciar la participació ciutadana, concretament a les places de l’Hospital i Pompeu Fabra (just davant de la Casa de Cultura) i al Pati de les Magnòlies (Seu de la Generalitat).Qui?
La iniciativa va néixer del seminari Física en Context i del Centre de Recursos Pedagògics del Gironès però amb vocació d’estendre’s entre l’alumnat i professorat de les matèries científiques (física i química, biologia i geologia, matemàtiques i tecnologia) dels instituts de les comarques gironines. És en aquest sentit que continuem animant al professorat a participar-hi amb grups d’alumnes motivats per la ciència.


A la fira també hi participen molts científics i divulgadors de les nostres comarques, d’arreu de Catalunya i també de l’Estat Espanyol. És especialment rellevant la participació de professorat de l’àmbit científic/tecnològic de la Universitat de Girona.


 

Qui més?

A la fira també estan convidats a participar-hi el professorat (i a través d’ells l’alumnat) dels àmbits científics de la UdG, els grups de l’ICE de la UdG, els grups de ciències, matemàtiques i tecnologia del CESIRE, diversos investigadors d’instituts de recerca (IFAE, ICFO…) i divulgadors científics d’arreu de l’Estat Espanyol (participants habituals de Ciencia en Acción, Ciència al Carrer…).Divendres 5 de maig. Inauguració i espectacle
A les 6 de la tarda a l’auditori Josep Irla de la Seu de la Generalitat hi haurà la inauguració de la fira per part de les autoritats seguida de l’espectacle de divulgació científica Oh!ndas a càrrec de la companyia PAI (Promotora de Acción Infantil) de Saragossa.

Dos investigadors es presenten a l'escenari amb una singular màquina del temps per a realitzar, per primera vegada en la història, un intercanvi de matèria amb el passat. Això és possible gràcies al Navegador De Antimateria Sòlida (NDAS). Com ho fan? Utilitzant la llum com a mitjà de transport. La llum és una ona, però què és una ona? Quins tipus d'ones hi ha? Com funcionen? I la ressonància? Quin és el poder de la ressonància? Els dos investigadors, a través d'una psicofonia, escolten a Newton en el moment en què va enunciar les seves lleis. Contacteu amb Hertz en el mateix dia en què va transmetre una ona electromagnètica per primera vegada. Marconi pren possessió del cos d'un d'ells. De manera sorprenent es pot veure com parts del cos d'algun assistent són desplaçats en el temps ... És un espectacle divertit en què es pretén que es gaudeixi a través de la ciència, que es vegin les relacions entre ciència i realitat i que es generin moltes preguntes i ganes d'experimentar.Dissabte 6 de maig. La Fira
De 9 a 10

Durant aquesta hora els centres i els divulgadors prepararan les seves experiències i recolliran la documentació a l'estand de recepció.

De 10 a 2

A partir de les 10 i durant el matí cada grup d’alumnes (d’ESO, batxillerat o cicles formatius) i divulgadors realitzarà de forma continuada (sense horari) l’experiment o conjunt d’experiències que volen mostrar al públic. El professorat dels instituts serà el dinamitzador/engrescador/coordinador d’aquesta iniciativa tot intentant que l’alumnat sigui realment el protagonista d’aquesta experiència.

Al llarg de tot el matí l'alumnat i els ciutadans poden participar al "Joc de l'àtom" una mena de gimcana que els acompanya a visitar alguns estands de la fira i a respondre algunes qüestions que se li plantegen. En finalitzar amb èxit el joc es podrà recollir un petit detall científic.

De 2 a 3

La fira s'acaba i els participants recullen el material de les experiències i recullen les deixalles que han generat.Dissabte 6 de maig. Dinar
En acabar la fira s’ofereix (3 de la tarda) al professorat i als divulgadors científics un dinar, al CaixaForum Girona, per poder intercanviar opinions i experiències.


 

Material
La logística del transport anirà a càrrec de cada centre (suport de les famílies, AMPA…) així com el material que s’utilitzi en el taller (també el fungible).


L’organització facilitarà a cada grup d’alumnes una taula i, pels que ho necessitin, un punt de connexió elèctrica. Al voltant de la fira també hi haurà un punt d’aigua. A cada taula hi haurà el cartell amb el nom del centre i el nom de l’experiència o conjunt d’experiments que s’hi realitzen. L’alumnat rebrà una samarreta identificativa de Ciència entre tots.Difusió
A cada edició de la fira es realitza un cartell per a difondre-la als centres educatius, a la premsa, a diferents espais de la ciutat de Girona… Podeu descarregar-vos el cartell de Ciència entre tots, mida A2, en format pdf.


La informació de la fira Ciència entre tots es farà arribar prèviament als mitjans de comunicació (premsa, ràdio i televisió) per tal que la facin conèixer a la ciutadania. També se n’informarà a l’alumnat (i famílies) dels centres educatius per tal assegurar l’èxit d’assistència de públic el dia de la fira.


Totes les propostes d’experiències es recolliran en aquesta web dins l'apartat Les experiències / Cercador d'experiències. Per fer-ho possible, prèviament a la fira, el professorat farà arribar a través del formulari de l'apartat Les experiències / Enviar experiència una fitxa tipus que contindrà la informació bàsica així com documentació visual (imatge i/o vídeo) de la seva proposta.Entre el professorat…
Després de l’èxit amb què s’han valorat les tres primeres edicions, creiem oportú convidar de nou a participar-hi a tothom, valorant totes les iniciatives i l’engrescament (personal i com a grup). Volem destacar la participació a Ciència entre tots com una nova proposta metodològica dins l’àmbit científic. Així doncs heu de saber que tenim les portes ben obertes a qualsevol participació.I ara…?
Ara només queda demanar-vos que engresqueu al vostre alumnat a participar en la fira sabent que també podeu participar-hi com a grup de professorat, divulgadors, científics…


Qualsevol dubte que tingueu el podeu resoldre a través del formulari que trobareu a l'apartat Contacte de la web, telefonant al CRP del Gironès al 972.41.35.69 o bé enviant un correu electrònic a info@cienciaentretots.cat.


No cal dir que estem disposats, si ho creieu oportú, a explicar-vos amb més detall la proposta i resoldre els dubtes que tingueu.