- Inici>
- Les experiències>
- La revista d'experiències>
- T'estic tocant?
T'estic tocant?
Mecanoreceptors, Agulla
0
Professor / divulgador
Josep Martí Carreras
Centre educatiu
INS Sant Feliu de Guíxols
Any de presentació a Ciència entre tots
2018
Llistat de material necessari
- Dos taps de suro
- Agulles de cap
Com ho fem?
- Clavem una agulla de cap sobre un dels taps de suro i dues, de costat, a l’altre tap (separant-les 2 cm i fent que surtin la mateixa longitud a l'exterior del suro).
- Prenem una persona i li tapem els ulls amb un mocador, o bé li diem que tanqui els ulls (i que no faci trampa). Prèviament li haurem ensenyat els taps i explicat que li tocarem la pell amb una agulla o amb dues a la vegada i que el joc consistirà en que endevini amb quin dels dos taps l'estem tocant.
- Aquesta experiència la farem al palmell de la mà, en el revers de la mà i en el braç.
Què observem?
- Observem con els receptors del sentit del tacte que tenim en la nostra pell (mecanoreceptors) no es distribueixen de forma uniforme.
- Veiem que en els palmells de la mà, que és on més ens calen, tenim molta concentració de mecanoreceptors. Això fa que en aquesta zona sempre distingim si ens estan tocant amb una o amb dues agulles. La cosa empitjora al revers de la mà on no sempre s’encerta. Si ens en anem a alguna altra part del cos, com per exemple els braços, veiem que ens és gairebé impossible distingir si ens toquen amb una o amb dues agulles, almenys si estan separades en aquest ordre de distàncies.
- Per tal de millorar l’experiència es podria mesurar quina és la separació entre les dues agulles per començar a distingir dues pressions diferents per comptes d’una. Aquesta distància augmenta o disminueix segons la part del cos que estem estudiant i és indicativa de la densitat de sensors de la pressió en aquella zona.
Paraules clau
Mecanoreceptors, Agulla
Grau de dificultat
Fàcil
Durada de l'experiència
3 minuts
La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?
Sí