Seleccionant la llum

Prisma, Monocromador, Llum

0

Professor / divulgador 

Mª Elena Ramos Lermo

Centre educatiu

INS Vallvera

Any de presentació a Ciència entre tots

2018

Llistat de material necessari

  • Prisma de Newton triangular d’uns 15 cm de longitud
  • Cartolina blanca
  • Capsa per fer ombra
  • Llum solar

Com ho fem?

  1. Hem de localitzar una bona zona per fer l’experiment, ha d’entrar llum solar però la zona ha de tenir una ombra relativa. De fet, un raig solar que entra per una finestra seria adient.
  2. Col·loquem el prisma de manera vertical (vigilant que no es trenqui) i l’anem girant fins que trobem la posició en què descomposa la llum blanca del sol en els diversos colors visibles. Si cal fem servir una capsa per fer ombra a la zona de descomposició en colors.
  3. Prenem una cartolina blanca, la dobleguem perquè s’aguanti recta i li fem una petita escletxa.
  4. Col·loquem la cartolina amb l’escletxa davant de la llum descomposada en colors i podem anar seleccionant el color que ens interessi: vermell, groc, blau cian...

Què observem?

Sir Isaac Newton va canviar la manera d'entendre el color i la llum. El 1704 va publicar Opticks amb detalls de les seves descobertes respecte a la dispersió de la llum blanca en el seu espectre de colors del visible utilitzant un prisma de vidre, fet que encara avui en dia ens inspira...


• Observem que la llum blanca està formada per la combinació dels colors visibles, com es demostra fent-la passar per un prisma que la descompon.
• Quan la llum passa d’un medi transparent a un altre (com aquí passa de l’aire al vidre), el raig refractat es desvia. Aquesta desviació no és la mateixa per totes les freqüències, la desviació és més gran per a les freqüències més altes, de manera que un augment de la longitud d’ona, vol dir menys freqüència i per tant menys desviació: 

INFRARROIG 
Vermell 700 nm
Taronja 650 nm
Groc 600 nm
Verd 550 nm
Blau 500 nm
Indi 450 nm
Violeta 400 nm
ULTRAVIOLAT

• Quan posem la cartolina amb l’encletxa podem seleccionar algunes longituds d’ona, és un monocromador senzill.

Paraules clau

Prisma, Monocromador, Llum

Grau de dificultat

Fàcil

Durada de l'experiència

10 minuts

La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?

No