Quan els bacteris fan bombolles: Determinació de l’activitat catalasa en cultius bacterians

Catalasa, bombolles, microbiologia

0
  • Any de presentació
    • 2024
  • Assignatura
    • Biologia
  • Biologia
    • Els éssers vius
  • Grau de dificultat
    • Normal
  • Materials casolans i no perillosos
    • No

Docent 

Perona-Vico, Elisabet; Fernández-Coll, Llorenç; López-Siles, Mireia

Centre educatiu

Universitat de Girona

Any de presentació a Ciència entre tots

2024

Llistat de material necessaris

1. Plaques d’agar nutritiu
2. Incubador
3. Cultius bacterians d’Escherichia coli, Serratia marcescens, Bacillus subtilis i Lactobacillus plantarum
4. Parafilm® M o portaobjectes
5. Escuradents
6. Aigua oxigenada
7. Eppendorfs (2-1.5 mL)
8. Pipetes Pasteur

Com ho fem?

Primer de tot farem créixer els cultius bacterians en una placa de medi nutritiu a una temperatura constant de 37ºC mitjançant un incubador. Un cop crescudes les colònies, podrem passar a determinar-ne l’activitat catalasa positiva o negativa de cadascun de bacteris. Aquesta prova bioquímica permet identificar aquells bacteris que produeixen l’enzim catalasa, enzim capaç de descompondre el peròxid d’hidrogen (aigua oxigenada) en aigua i oxigen. Per realitzar la prova, col·locarem una gota d’aigua oxigenada en un tall de Parafilm® M o un portaobjectes. Seguidament, agafarem una colònia amb l’ajuda d’un escuradents i la barrejarem amb la gota d’aigua oxigenada. Repetirem el mateix procés amb tots els bacteris i en visualitzarem els resultats, presència o absència de bombolles.

Què observem?

Si el bacteri té l’enzim catalasa, el que es produirà és una reacció que es manifestarà com a efervescència o formació de bombolles d’oxigen a mesura que l’enzim descompon l’aigua oxigenada. Això indica la presència de l’enzim catalasa en el bacteris. Considereu que podeu fer aquesta prova amb altres bacteris que pugueu tenir accessibles. La prova de la catalasa és àmpliament usada en microbiologia durant la classificació i identificació d’aïllats bacterians

Paraules clau

Catalasa, bombolles, microbiologia

Grau de dificultat

fàcil/ Normal/ difícil

Durada de l'experiència

2 dies

La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?

No

Veure Vídeo