- Inici>
- Les experiències>
- La revista d'experiències>
- Precipitació en calent de les proteïnes de la llet en medi àcid
Precipitació en calent de les proteïnes de la llet en medi àcid
Fent mató
-
Any de presentació
- 2023
-
Assignatura
- Biologia
-
Biologia
- Els éssers vius
-
Grau de dificultat
- Fàcil
-
Materials casolans i no perillosos
- Si
Docent
Damià Sánchez
Centre educatiu
Institut de Santa Eugènia
Any de presentació a Ciència entre tots
2023
Llistat de material necessari
- Llet sencera
- Vinagre de vi/poma o suc natural de llimona (Àcid comestible)
- Fogó
- Recipient per escalfar la llet
- Colador
- Recipient per recollir el sèrum
Com ho fem?
La proteïna de la llet precipita en medi àcid per sobre dels 85 °C a causa de la desnaturalització d'aquesta.
Escalfarem la llet, fins al punt d'ebullició, tot i que no és necessari.
Afegirem l'àcid (vinagre o suc de llimona) i deixarem que la proteïna precipiti.
Colarem amb el colador i separarem la proteïna i la nata de la resta de la llet.
Què observem?
El resultat és un producte tendre i humit, de color blanc intens, que va deixant anar sèrum
Paraules clau
Mató, proteïna, filtració
Grau de dificultat
Fàcil
Durada de l'experiència
1 hora
La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?
Sí
Bibliografia o webs relacionades