Precipitació en calent de les proteïnes de la llet en medi àcid

Fent mató

0
  • Any de presentació
    • 2023
  • Assignatura
    • Biologia
  • Biologia
    • Els éssers vius
  • Grau de dificultat
    • Fàcil
  • Materials casolans i no perillosos
    • Si

Docent 

Damià Sánchez

Centre educatiu

Institut de Santa Eugènia

Any de presentació a Ciència entre tots

2023

Llistat de material necessari

  • Llet sencera
  • Vinagre de vi/poma o suc natural de llimona (Àcid comestible)
  • Fogó
  • Recipient per escalfar la llet
  • Colador
  • Recipient per recollir el sèrum

Com ho fem?

La proteïna de la llet precipita en medi àcid per sobre dels 85 °C a causa de la desnaturalització d'aquesta.
Escalfarem la llet, fins al punt d'ebullició, tot i que no és necessari.
Afegirem l'àcid (vinagre o suc de llimona) i deixarem que la proteïna precipiti.
Colarem amb el colador i separarem la proteïna i la nata de la resta de la llet.

Què observem?

El resultat és un producte tendre i humit, de color blanc intens, que va deixant anar sèrum

Paraules clau

Mató, proteïna, filtració

Grau de dificultat

Fàcil

Durada de l'experiència

1 hora

La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?

Bibliografia o webs relacionades

https://acrefa.cat/mato/