Per què tenim dos ulls?

Visió, 3D, Ulls

0

Professor / divulgador 

Josep Martí Carreras

Centre educatiu

INS Sant Feliu de Guíxols

Any de presentació a Ciència entre tots

2018

Llistat de material necessari

  • Fotografies estereoscòpiques
  • Ulleres estereoscòpiques
  • Foli de paper A4
  • Cinta adhesiva

Com ho fem?

  1. Tirem dues fotos d’un mateix objecte des del punt de vista de cadascun dels nostres ulls.
  2. Un cop impreses les fotos les posem de costat i amb l’ajut d’algun sistema òptic intentem que els nostres ulls vegin l’una i l’altra de forma independent de manera que es barregin.
  3. Una altra experiència divertida consisteix en posar un cilindre de paper que es pot fer simplement enrotllant un foli i aguantar-lo amb un tros de cinta i mirar pel forat amb un ull. Ara posem l’altra mà plana al costat del cilindre de paper de manera que cada ull miri una cosa de forma independent.

Què observem?

  • El fet de poder rebre dues imatges simultànies des de dos punts de vista diferents ens dona la possibilitat de poder tenir sensació de profunditat. És el que anomenem visió estereoscòpica o binocular. Això es fàcilment comprovable si intentem ajuntar les puntes dels dits índexs de cada mà davant nostre amb un sol ull o amb tots dos ulls oberts. Veurem que malgrat la senzillesa de fer-ho amb tots dos ulls, la cosa no és tan senzilla amb un sol ull.
  • Com a curiositat podem veure que l’evolució ha fet que els animals herbívors tinguin els ulls als costats del cap. Això fa que aquests animals tinguin la possibilitat de tenir un camp de visió molt ampli, però amb visió fonamentalment monocular, és a dir, sense apreciació de la profunditat. Això és així per poder-se escapar dels depredadors. En canvi, els carnívors tenen els ulls al davant, això els treu camp de visió, però els dóna profunditat, per tant, precisió a l’hora de capturar preses.
  • En el cas del cilindre de paper, podem observar amb sorpresa com apareix un forat al palmell de la nostra mà. Les dues imatges es barregen.

Paraules clau

Visió, 3D, Ulls

Grau de dificultat

Fàcil

Durada de l'experiència

2 minuts

La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?