Les reaccions nuclears

Reacció nuclear, Reacció en cadena, Urani

Professor / divulgador 

Josep Maria Fabrellas Bonet

Centre educatiu

INS Ridaura (Castell - Platja d’Aro)

Any de presentació a Ciència entre tots

2019

Llistat de material necessari

  • Fusta
  • Llumins
  • Encenedor
  • Separador (fullola, làmina metàl·lica prima o similar).

Com ho fem?

  1. A la peça de fusta quadrada es defineixen 3 zones, separades entre elles, a la qual si fan forats amb l'ajut d'un trepant per tal de poder-hi col·locar els llumins i que aquests s'aguantin verticals.
  2. A la primera zona es fan els forats de forma aleatòria i separats entre ells. A les altres dues zones es fan els forats molt propers entre ells (la millor manera per fer-los és fer una quadricula amb llapis sobre la fusta de quadrats de 4x4 mm).
  3. Posem llumins a tots als forats i als de la tercera zona hi posem els separadors. Deixarem dues filades de llumins i posarem el primer separador sense que aquest arribi al final de la filada, llavors deixarem dues filades més i posarem un altre separador i així anar fent (els llumins han d'acabar fent un camí serpentejant).

Què observem?

  • Zona 1: En haver fet els forats de forma aleatòria i separats entre ells es té una representació de com és l'urani de forma natural, ja que en encendre un llumí d'un extrem aquest no encén la resta de llumins.
  • Zona 2: En haver fet els forats molt propers entre ells es té una representació de l'urani enriquit que s'usa en una bomba atòmica, per exemple, ja que en encendre un llumí d'un extrem aquest encén la resta de llumins de forma incontrolada.
  • Zona 3: En haver fet els forats molt propers entre ells i en posar uns elements de control es té una representació de l'urani enriquit que s'usa en una central nuclear, per exemple, ja que en encendre un llumí d'un extrem aquest encén la resta de llumins seguint el camí marcat i no de forma incontrolada com a la zona 2.

Paraules clau

Reacció nuclear, Reacció en cadena, Urani

Grau de dificultat

Normal

Durada de l'experiència

10 minuts

La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?