La llauna que s'aixafa

Pressió, Llauna, Implosió

0

Professor / divulgador 

Carolina Fernández Moreno

Centre educatiu

Institut de Vilafant

Any de presentació a Ciència entre tots

2018

Llistat de material necessari

  • Llauna
  • Recipient amb aigua
  • Pinces
  • Fogonet

Com ho fem?

  1. Col·loquem la llauna oberta i buida sobre el fogonet.
  2. Un cop escalfada l'agafem amb unes pinces i la posem cap per avall al recipient d'aigua freda.

Afegint una mica d'aigua (molt poca) a l'interior de la llauna i escalfar fins a tenir-la tota en forma de vapor, a l'interior de la llauna, facilita la pràctica.  

Què observem?

  • En posar la llauna al recipient d'aigua freda aquesta s'aixafa.
  • Quan escalfem la llauna l'aire de l'interior de la llauna s'expandeix, la pressió interna és superior a la pressió atmosfèrica. En posar la llauna dins l'aigua freda la temperatura a l'interior de la llauna baixa rapidament i l'aire de dins la llauna es contrau, la pressió interna esdevé menor que la pressió externa (atmosfèrica) de manera que la llauna s'aixafa (implosiona).

Paraules clau

Pressió, Llauna, Implosió

Grau de dificultat

Fàcil

Durada de l'experiència

1 minut

La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?

Bibliografia o webs relacionades

http://www