L'encenedor químic

Pilot Frixion, Símbols químics, Combustió

Professor / divulgador

Carles Fuentes Pagès

Centre educatiu

Institut d'Aran

Any de presentació a Ciència entre tots

2017

Llistat de material necessari

  • Bolígraf Pilot Frixion
  • Bolígraf clàssic del mateix color (qualsevol)
  • Paper
  • Encenedor

Com ho fem?

  1. En el paper s'escriu una pregunta i algunes possibles respostes. La resposta correcta s'escriu amb el bolígraf clàssic i les respostes incorrectes amb el bolígraf Pilot Frixion.
  2. Es demana a algú que ens respongui quina creu que és la resposta correcta i per tal de fer-ne la comprovació, es passa l'encenedor per sota del paper. S'esborraran les respostes incorrectes i només ens quedarà la resposta correcta.

Què observem?

  • El que s'escriu amb els bolígrafs Pilot Frixion es pot esborrar com si d'un llapis es tractés. Per esborrar, només ens cal fregar sobre el text amb la goma sintètica que porta incorporada el mateix bolígraf.
  • El que passa és que al fregar estem generant calor, augmenta la temperatura i la tinta termosensible esdevé invisible. Quan passem la flama de l'encenedor per sota del paper aconseguim escalfar-lo de manera molt ràpida fins arribar a una temperatura suficient com per observar aquest canvi de color de la tinta però sense arribar a cremar el paper (el paper comença a cremar a uns 230 ºC). Val a dir que es tracta d'un procés reversible, és a dir que refredant el paper veurem la tinta fer-se novament visible. 
  • Podem fer un símil al que passa quan tenim fred i ens freguem les mans per escalfar-nos-les (generem calor per fricció).

Paraules clau

Pilot Frixion, Símbols químics, Combustió

Grau de dificultat

Fàcil

Durada de l'experiència

5 minuts

La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?