- Inici>
- Les experiències>
- La revista d'experiències>
- Fermentació de llevats
Fermentació de llevats
Fermentació, funcions vitals
-
Any de presentació
- 2024
-
Assignatura
- Biologia
-
Biologia
- Els éssers vius
-
Grau de dificultat
- Fàcil
-
Materials casolans i no perillosos
- Si
Docent
David Soler Campmajó
Centre educatiu
INS Ridaura
Any de presentació a Ciència entre tots
2024
Llistat de material necessaris
- 3 erlenmeyers de 250ml
- aigua mineral
- farina
- llevats naturals (1 pastilla és suficient)
- globus
Com ho fem?
- Afegim 100ml d'aigua i 1/3 part de la pastilla de llevats a cada erlenmeyer.
- En un erlenmeyer hi afegim una cullerada de sucre, a l'altra una cullerada de farina i en el tercer no hi posem res més.
- Removem bé els erlenmeyers per tal que la mescla quedi homogènia.
- Posar un globus en el coll de cada erlenmeyer de manera que faci com de tap.
- Esperem una estona i anem removent els erlenmeyers de tant en tant.
Què observem?
Al cap d'una estona veurem com el globus de l'erlenmeyer que conté sucre i el que conté farina es va inflant a poc a poc, mentre que el que conté aigua no s'infla. Això es deu a que els llevats fermenten els hidrats de carboni (sucre o farina) i alliberen diòxid de carboni que va inflant el globus. L'erlenmeyer que no conté ni farina ni sucre, el globus no s'infla ja que no es pot produir la fermentació.
Paraules clau
Fermentació, funcions vitals
Grau de dificultat
Fàcil
Durada de l'experiència
1 hora mínim per observar els resultats.
La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?
Sí