- Inici>
- Les experiències>
- La revista d'experiències>
- Fem una termoclina
Fem una termoclina
Termoclina, Densitat, Aigua
0
Professor / divulgador
Laura Pérez
Centre educatiu
La Salle Girona
Any de presentació a Ciència entre tots
2017
Llistat de material necessari
- Colorant (utilitzem blau de metilè).
- Recipient transparent.
- Aigua freda.
- Aigua calenta.
- Xeringa
Com ho fem?
- Omplim el recipient d'aigua freda, aproximadament unes 3/4 parts.
- Addicionem aigua calenta a la part superior (cal fer-ho molt lentament i amb l'ajuda d'una xeringa per tal de minimitzar turbulències intentant d'obtenir la separació de fases).
- Afegim unes gotes de colorant (blau de metilè) a la columna d'aigua.
Què observem?
- Amb aquest experiment simulem el que li passa al Mar Mediterrani en funció de la temperatura a la qual ens trobem. A l'estiu la superfície de l'aigua s'escalfa i, per tant, aquesta té una densitat inferior a l'aigua que té per sota.
- A l'afegir el colorant observem que aquest queda comprès dins la franja d'aigua calenta i que, per tant, no penetra a més profunditat. Aquesta franja de contacte entre l'aigua calenta i l'aigua freda s'anomena termoclina. La seva presència o absència pot determinar les dinàmiques ecològiques. A l'estiu, al trobar-se l'aigua estratificada (degut a aquest gradient tèrmic), els nutrients resten al fons marí i el fitoplàncton a la superfície, per la qual cosa la productivitat biològica és molt baixa. En canvi en èpoques de barreja d'aigues (trador-primavera), quan es trenca la termoclina, es produeix l'ascens de nutreints a capes superiors i la productivitat biològica tendeix a augmentar.
Paraules clau
Termoclina, Densitat, Aigua
Grau de dificultat
Fàcil
Durada de l'experiència
10 minuts
La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?
Sí