- Inici>
- Les experiències>
- La revista d'experiències>
- Els Pigments Vegetals d'una amanida
Els Pigments Vegetals d'una amanida
-
Any de presentació
- 2025
-
Assignatura
- Biologia
-
Biologia
- Els éssers vius
-
Grau de dificultat
- Fàcil
-
Materials casolans i no perillosos
- Si
Docent
Gemma Pujós Barnés
Centre educatiu
Ins Ramon Coll i Rodés
Any de presentació a Ciència entre tots
2025
Llistat de material necessari
- Paper de filtre
- Embut
- Matràs aforat
- Placa de petri
- Morter
- Fulles de col, enciam, espinacs, tomàquets
- Alcohol o acetona
Com ho fem?
Triturar una petita quantitat del vegetal amb alcohol o acetona per extreure els pigments.
Tallar paper de filtre per fer un cercle i posar-lo a l’embut i un rectangle per fer la cromatografia.
Filtrar el líquid pigmentat al matràs
Passar el líquid del filtratge a la placa de petri.
Posar la base del paper de filtre a la placa de petri.
Observar com el dissolvent puja pel paper arrossegant els pigments, que es separen segons les seves propietats químiques.
Què observem?
Els resultats mostren bandes de colors diferents al llarg del paper:
Verd: Clorofil·la (a i b).
Taronja: Carotenoides
Groc: Xantofil·les
Vermell: licopens
Violeta: Antocianines.
Cada banda correspon a un pigment amb una solubilitat i afinitat específica pel dissolvent i el paper.
Paraules clau
pigments, cromatografia
Grau de dificultat
Fàcil
Durada de l'experiència
20 minuts
La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?
Sí.
Bibliografia o webs relacionades