- Inici>
- Les experiències>
- La revista d'experiències>
- Els colors de la col llombarda
Els colors de la col llombarda
Indicador, Àcid-base, Antocianines
0
Professor / divulgador
Núria Lladó Serra
Centre educatiu
INS Sant Feliu de Guíxols
Any de presentació a Ciència entre tots
2019
Llistat de material necessari
- Oueres de plàstic transparent.
- Productes amb pH diferent (aigua destil·lada, vinagre, amoníac, suc de llimona, dissolució de bicarbonat...).
- Comptagotes
- Fulles de col llombarda.
- Picadora
- Alcohol 96º
Com ho fem?
- Preparem la solució indicadora triturant fulles de col llombarda amb alcohol 96º.
- Filtrem la solució indicadora i la guardem en un recipient.
- Posem a cada espai de la ouera 5 ml de cadascun dels productes a analitzar.
- Addicionem unes gotes de la solució indicadora sobre cada producte i observem que els líquids viren a un color diferent, en funció de la seva acidesa.
Què observem?
- Un indicador de pH natural (en aquest cas la col llombarda) en un medi bàsic adopta un color i en medi àcid vira a un altre.
- La col llombarda conté un pigment, les antocianines, que viren de color en funció de l'acidesa del medi on es troben anant de grocs (medi bàsic) a vermells (medi àcid), passant per verds, blaus i violetes.
Paraules clau
Indicador, Àcid-base, Antocianines
Grau de dificultat
Fàcil
Durada de l'experiència
10 minuts
La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?
Sí