Els colors de la col llombarda

Indicador, Àcid-base, Antocianines

Any de presentació
Assignatura
Química
Grau de dificultat
Materials casolans i no perillosos

Professor / divulgador 

Núria Lladó Serra

Centre educatiu

INS Sant Feliu de Guíxols

Any de presentació a Ciència entre tots

2019

Llistat de material necessari

  • Oueres de plàstic transparent.
  • Productes amb pH diferent (aigua destil·lada, vinagre, amoníac, suc de llimona, dissolució de bicarbonat...).
  • Comptagotes
  • Fulles de col llombarda.
  • Picadora
  • Alcohol 96º

Com ho fem?

  1. Preparem la solució indicadora triturant fulles de col llombarda amb alcohol 96º.
  2. Filtrem la solució indicadora i la guardem en un recipient.
  3. Posem a cada espai de la ouera 5 ml de cadascun dels productes a analitzar.
  4. Addicionem unes gotes de la solució indicadora sobre cada producte i observem que els líquids viren a un color diferent, en funció de la seva acidesa.

Què observem?

  • Un indicador de pH natural (en aquest cas la col llombarda) en un medi bàsic adopta un color i en medi àcid vira a un altre.
  • La col llombarda conté un pigment, les antocianines, que viren de color en funció de l'acidesa del medi on es troben anant de grocs (medi bàsic) a vermells (medi àcid), passant per verds, blaus i violetes.

Paraules clau

Indicador, Àcid-base, Antocianines

Grau de dificultat

Fàcil

Durada de l'experiència

10 minuts

La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?