El globus fakir

Pressió, fakir, globus

0

Professor / divulgador 

Marcel Caner Dalmau

Centre educatiu

INS El Pedró

Any de presentació a Ciència entre tots

2018

Llistat de material necessari

  • 1 planxa de fusta amb 100 claus clavats i repartits uniformament
  • 1 planxa de fusta (opcional)
  • Globus

Com ho fem?

  1. En primer lloc inflem un globus fins que adquireixi una mida mitjana. Si l'infem massa el gruix de la goma disminuirà i si l'inflem massa poc la seva superfície serà massa petita.
  2. A continuació col·loquem el globus sobre la planxa de fusta amb els 100 claus (que previament hem construit) i, ajudant-nos d'una altra planxa o amb les mateixes mans, exercim una pressió moderada i d'augment gradual.

Què observem?

  • Tot i que a simple vista l’experiment sembla molt senzill, ens permet visualitzar la relació entre la força que exercim sobre un cos, l'àrea sobre la qual actua i la pressió.
  • Quan comencem a exercir la força sobre el globus aquest no explota. Tot i que la força aplicada és prou grabn com per axaifar el globus la gran quantitat de claus (100) fa que la pressió sobre cadascun d'aquests sigui molt petita.
  • No obstant, si augmentem molt la força aconseguirem que el globus acabi explotant. A l'augmentar molt la força aplicada amb un mateix nombre de claus la pressió sobre cada clau va augmentant.

Pressió=Força/Àrea

Paraules clau

Pressió, fakir, globus

Grau de dificultat

Fàcil

Durada de l'experiència

5 minuts

La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?