- Inici>
- Les experiències>
- La revista d'experiències>
- Atenció, lladres!
Atenció, lladres!
Química, colors, tècniques de separació
-
Any de presentació
- 2024
-
Assignatura
- Química
- Biologia
-
Química
- Separació de mescles
-
Grau de dificultat
- Fàcil
-
Materials casolans i no perillosos
- Si
Docent
M.Angels Vich Homs
Centre educatiu
Institut Santiago Sobrequés i Vidal
Any de presentació a Ciència entre tots
2024
Llistat de material necessaris
- Alcohol
- Vasos de precipitats
- Retoladors de colors
- Paper de filtre
- Proveta
Com ho fem?
Per poder estudiar conceptes de la química com seria la separació de mescles i el seu factor de desplaçament, es parteix del supòsit que hi ha hagut un furt i s'ha deixat una nota manuscrita que cal esbrinar de qui és. Segons els pigments en que es separi la tinta es pot saber quin és el rotulador que s'ha utilitzat.
1. En primer lloc es fa una marca de sortida a llapis a un cm de l'extrem del paper de filtre. És important que sigui a llapis doncs no es dissoldrà i ens servirà per a cálculs posteriors.
2. Fem un punt al damunt de la marca a llapis per a cada rotulador a investigar (preferiblement tots negres per a fer-ho més entretingut).
2. A un vas de precipitats es col·loquen uns 15 ml d'alcohol (es pot mesurar acuradament amb la proveta tot i que no és clau)
3. Es col·loca el paper de filtre doblegat pel centre que estarà en contacte amb l'alcohol (la línea a llapis ha de quedar pel damunt).
4. La tinta es mourà amunt per capil·laritat i els pigments s'aniran separant.
Què observem?
Amb el pas del temps la tinta soluble en alcohol, s'haurà desplaçat amunt i els pigments es mouran segons el seu pes, quedant una banda de diferents colors que servirà per a estudiar la mostra sospitosa a veure si coincideix. Es pot treballar el terme capil·laritat i solubilitat.
Davant aquelles mostres que no es separen caldrà mencionar que és degut a la insolubilitat d'aquesta i la manera de resoldre-ho seria modificant el dissolvent.
Paraules clau
Química, colors, tècniques de separació
Grau de dificultat
Fàcil
Durada de l'experiència
15 minuts
La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?
Si