La dolçor ens enfonsarà...

Densitat, Beguda, Ensucrat

Any de presentació
Assignatura
Física
Química
Biologia
Grau de dificultat
Materials casolans i no perillosos

Professor / divulgador 

Mª Elena Ramos Lermo

Centre educatiu

INS Vallvera

Any de presentació a Ciència entre tots

2017

Llistat de material necessari

  • Una capsa gran de parets transparents o una peixera d'uns 14 L de capacitat.
  • Diferents llaunes de begudes, unes convencionals i les altres Light o Zero, per comparar: Coca-cola convencional, Coca-cola Light, Pepsi convencional, Pepsi Light, aigua amb gas...
  • Sobrets de sucre.

Com ho fem?

  1. Emplenem la caixa o peixera amb aigua de l'aixeta.
  2. Submergim, en compte, les diferents llaunes i observem que algunes suren i les altres s’enfonsen.
  3. Comprovem la composició de les begudes a l’etiqueta i raonem el perquè de la diferent densitat en funció de la composició.
  4. Calculem quants sobres de sucre serien equivalents a cada llauna.
  5. Intentem que els estudiants raonin i es conscienciïn al voltant de l'alta concentració en sucre de les begudes enllaunades i el seu efecte sobre la nostra salut, així com el risc de l'abús d'alguns edulcorants substitutius.

Què observem?

  • Observem com les llaunes que contenen més sucre s’enfonsen. La seva densitat és superior a la de l’aigua de l’aixeta.
  • Observem diferències en la flotabilitat de la Coca-cola convencional i la Pepsi convencional.
  • El gas contingut en aquestes begudes també afecta a la seva densitat.
  • Veiem que les begudes ensucrades contenen força sucre (de 4 a 5 sobres de 8g de sucre per llauna). El seu consum periòdic tindrà un impacte sobre la nostre salut. Per aquest motiu s'acaben d'aplicar els impostos afegits a aquest tipus de begudes.
  • Les begudes Light contenen edulcorants alguns dels quals no són gaire recomanables per a la nostra salut. Fins i tot alguns estan prohibits en certs països.
  • Entre les begudes energètiques en trobem que presenten un cert risc sobre la nostra salut. En comprovem els seus components i en valorem el seu potencial risc. En concret ens fixem en el Red Bull, de consum freqüent entre molts adolescents, fins i tot combinat amb alcohol.
  • Conclusió: Pel nostre cos el millor és beure aigua.

Paraules clau

Densitat, Beguda, Ensucrat

Grau de dificultat

Fàcil

Durada de l'experiència

15 minuts

La podem reproduir utilitzant materials casolans/quotidians i no perillosos?

Bibliografia o webs relacionades

https://www.youtube.com/watch?v=MzsORE0ae10